Decors & Stands

Sep 22, 2020, 23:14
Gigantische ‘We Are Watching’ vlag op VN-klimaattop komt uit Roeselare

Gigantische ‘We Are Watching’ vlag op VN-klimaattop komt uit Roeselare

11 december 2019

Naar aanleiding van de VN-Klimaatconferentie trokken vrijdagnamiddag 6 december vele duizenden demonstranten door Madrid. In aanwezigheid van Greta Thunberg en de Spaanse acteur Javier Bardem ontrolden ze ‘We Are Watching’. Op die 600 m2 grote vlag vormen 15.000 portretten van klimaatactivisten uit 190 landen samen een imposant mensenoog. Voor de productie van de vlag klopten de initiatiefnemers aan bij VISIX.

 #WeAreWatching

 Het monumentaal mensenoog – de vlag is qua grootte het equivalent van een gebouw van 10 verdiepingen – is samengesteld uit 15.000 portretten van klimaatactivisten uit 190 landen. Ook tijdens de klimaattop kunnen medestanders hun portret via een website nog toevoegen. Zo groeien de online ‘Eyes of The World’ verder aan tot een wereldwijde participatieve installatie.

 “De boodschap die Dan Archer wil meegeven aan de wereldleiders die in Madrid bijeenkomen, is: de ogen van de wereld kijken toe terwijl jullie beslissen over de toekomst van de planeet”, zo vertelt Jean Van Houtryve van VISIX. “Vandaar ook de hashtag #WeAreWatching. Op de top in Madrid werd de vlag voor het eerst ontrold. Daarna zal ze rondreizen naar de grote klimaatevents over de hele wereld.”

 Huzarenstuk met symboolwaarde

 “Omdat de afbeelding een compositie is van 15.000 individuele foto’s, was de dataverwerking voor ons de grootste uitdaging. Dan Archer wilde enerzijds voldoende detail overhouden in de individuele gezichten, maar anderzijds moest het beeldvullend oog voldoende krachtig zijn. Het was een huzarenstuk om daaraan te kunnen voldoen. De grootte op zich, was voor ons niét nieuw. Eerder maakten we al een vlag van 40 op 30 meter voor de Tour de France en een van 30 op 20 meter voor voetbalclub Ajax Amsterdam. Dat de vlag op de Klimaattop wordt ingezet, heeft ons als bedrijf extra gemotiveerd. VISIX zet al jaren in op een zo milieuvriendelijk mogelijk productieproces en dit jaar ondertekenden we ook het Voka Charter Duurzaam Ondernemen, waarbij we voor elk van de 17 duurzaamheidsdoelstellingen van de VN acties ondernemen.”

www.visix.be