Catering

May 18, 2021, 21:22
Top 10 van de eventcateraars 2020

Top 10 van de eventcateraars 2020

13 oktober 2020

“Wat vond je van het eten?” Het is nog steeds een van de eerste thema’s die ter sprake komen wanneer gasten nakaarten over een evenement dat ze hebben bezocht. De keuze van een cateraar drukt dus een niet te onderschatten stempel op een event. Je kan er dus maar beter voor zorgen dat je met een goede cateringpartner in zee gaat. Dit zijn de cateraars die afgelopen jaar het meest indruk hebben gemaakt…

Tabellen3De top 3 van de eventcateraars blijft dit jaar ongewijzigd ten opzichte van vorig jaar. J&M Catering blijft de onbetwiste leider, met Gourmet Invent en Coeur Catering in hun slipstream. Very Food bewijst dan weer dat de derde plek van vorig jaar geen toevalstreffer was en behoudt zijn plek.

Maar of een cateraar bovenaan deze ranking vertoeft, of eerder in de onderste regionen: voor iedereen is 2020 een jaar van overleven. In maart verdwenen vrijwel alle opdrachten uit het orderboek en schakelden de cateraars noodgedwongen over op overlevingsmodus. In eerste instantie werd er geëxperimenteerd met take-away-formules, later kozen sommigen voor een pop-up restaurant. Intussen zijn velen deels weer aan de slag, zij het vooral met eerder kleine opdrachten. De grote events met vele honderden of zelfs duizenden couverts zullen nog niet voor meteen zijn. Nochtans doen onze eventcateraars er alles aan om veilig en hygiënisch te werken.

“Maar zo sterk als onze laatste prestatie”

De nummer 1 in onze lijst is allesbehalve een verrassing. J&M zet zijn indrukwekkende reeks gewoon verder. “Wij zijn uiteraard ontzettend fier om voor de 8ste keer op nummer 1 te staan in dit klassement, waar onze beste collega’s ook in te zien zijn”, zegt Jan Jacobs. “Dit is voor alle J&M’ers een echte eer en we kijken dan ook telkens uit naar de verschijning van de nieuwe ranglijst. Wij zijn maar zo sterk als onze laatste prestatie, en hechten er dan ook heel veel belang aan om constant goed te presteren voor onze klanten. We vinden het onze missie om ervoor te zorgen dat onze klanten tijdens een evenement hun aandacht enkel aan hun gasten moeten schenken. Ook is het onze ambitie om voor elke gast een unieke beleving voor de smaakpapillen én voor het oog te brengen. Elk evenement moet voor onze klant en zijn of haar gasten een blijvende herinnering worden en we hopen dat we met deze filosofie nog lang hoog mogen scoren in deze ranking.”

Inzet voor de sector

Maar ook de jarenlange nummer 1 ontsnapt niet aan de harde realiteit van het vervloekte jaar 2020. “De crisis treft J&M uiteraard ook zeer hard, maar we zijn niet bij de pakken blijven zitten. We hebben de afgelopen maanden vele initiatieven ontwikkeld, vooral in het B2C segment (via onze eigen restaurants en pop-ups).  We zijn ook actief op zoek gegaan naar nieuwe business en hebben ondertussen een aantal veelbelovende projecten in de pijplijn. Verder heeft J&M een actieve rol gespeeld in het ontwikkelen van de CERM en blijven we ons samen met andere sectorgenoten inzetten om zo snel mogelijk duidelijkheid en perspectief te krijgen. Het uitzicht op business voor de komende maanden blijft beperkt, maar we denken dat, mede dankzij onze inspanningen, geleidelijk de activiteiten zullen hernemen.”

Coeur-machine blijft draaien

Ook Coeur Catering behoudt dit jaar zijn positie, net achter de koploper. Sebastiaan Tips reageert: “We zijn al enkele jaren trots op deze score die we alleen maar kunnen behalen dankzij de onafgebroken inzet van ons hele team in de keuken, zaal, logistiek en in de administratie. Een geoliede machine waarin elke schakel goed op elkaar is afgestemd. De crisis heeft deze machine stevig door elkaar geschud en we zijn enkele belangrijke schakels kwijt. Maar hoewel sputterend, blijft hij draaien. En we duwen bij waar nodig om hem op gang te houden. Zo hebben we onze eventruimte Red Loft omgebouwd tot tijdelijk restaurant, zal onze andere feestzaal Rooftop Gaston een extra lange restaurant-editie kennen en hebben we in volle crisis een nieuwe ontbijt- en brunchzaak gestart: het STAMcafé. Op die manier kunnen we een groot deel van ons team dat normaal gezien actief is op de catering aan het werk houden. En van zodra het weer kan, al dat talent en elke schakel opnieuw in de machine aan het werk stellen. Daar kijken we enorm naar uit.”

Very Food bevestigt

Very Food zit de voorbije jaren er in de lift. Dit resulteerde vorig jaar in een opvallende derde plek, een score die dit jaar bevestigd wordt. “Wij zijn heel tevreden met die derde plaats”, zegt Niki Claes. “Het is voor ons een bevestiging dat we erg goed bezig waren. 2020 zou voor ons een recordjaar worden. Maar op amper enkele weken kwam onze agenda volledig leeg te staan. We hebben die periode wel gebruikt om de keuken van het bedrijf te vernieuwen, een take-away concept uit te werken én zelfs nog te gaan helpen in de lokale supermarkt. Intussen komen de zaken terug op gang met kleinere projecten. Maar wij staan echt te popelen om terug voluit aan de slag te gaan. Al onze concepten zijn coronaproof, en wij zijn klaar om te bewijzen dat we die derde plaats ook waard zijn.”

Over het marktonderzoek 2019-2020 van Experience Magazine

Experience Magazine voert zijn jaarlijkse marktstudie over de B2B-evenementensector uit tijdens persoonlijke interviews. De anonieme en spontane antwoorden van deze gesprekspartners geven de redactie de mogelijkheid verschillende klassementen op te stellen over de ‘favoriete’ partners van de werknemers van evenementenagentschappen en bedrijven (corporate event managers), uit het hele land, van uiteenlopende omvang.

Deze studie werd uitgevoerd van maart 2019 tot januari 2020 bij 211 professionals (146 leden van evenementenbureaus en 65 corporate event managers). Voor elk van de 7 segmenten van de B2B-evenementenwereld, moesten zij antwoorden op één enkele vraag : « Wanneer u een evenement moet organiseren voor uw bedrijf, welke zijn dan de partners die u zou contacteren voor het beheren van de organisatie/de catering/het audiovisuele/… ? (maximum 3 antwoorden) ». Elk van de spontaan vermelde bedrijven kreeg vervolgens een score van 1 (als derde vernoemd) tot 3 punten (als eerste vernoemd).