Audiovisueel

Apr 26, 2024, 1:06
Panasonic verstevigt productieaanbod op NAB 2019

Panasonic verstevigt productieaanbod op NAB 2019

26 april 2019

Panasonic Business heeft op de NAB 2019 de tiende verjaardag van zijn PTZ cameralijn gevierd met de onthulling van het nieuwste product in dit assortiment. Dat gebeurde in een stand die was ontworpen rond zeven specifieke oplossingsgebieden, gericht op uitzendingen, sportlocaties en liveproductie.

Het product in kwestie was de AW-HE42, een Full HD externe PTZ-camera met een breed scala aan interfaces, waaronder 3G-SDI, HDMI, IP en Genlock. De HE42 heeft een brede horizontale kijkhoek van 65,1 graden, 20X optische zoom en 30X i.Zoom.

De camera was niet het enige PTZ-product met NDI|HX-ondersteuning dat te zien was.[1] In de Panasonicstand[AA1] werden verschillende demonstraties gegeven op het gebied van het opnemen, vastleggen en distribueren van video's met behulp van externe camerasystemen. Ook werden diverse toepassingen getoond voor het AV-HLC100-liveproductiecentrum van het bedrijf.

Panasonic onthulde ook meer informatie over zijn 8K ROI (Region Of Interest) multicamerasysteem (AKSHB800GJ), dat werd geïntroduceerd op IBC 2018. Het compacte systeem van het boxtype is gepland voor release in juli 2019 en is uitgerust met een EF-objectiefbevestiging. De camera biedt groothoekbeeld van 8K van een enkele CMOS-beeldsensor. Tot vier verschillende HD-video’s kunnen worden bijgesneden, gepand, gekanteld en individueel ingezoomd. Hierdoor worden systeemkosten en complexiteit teruggebracht (in plaats van vier HD-camera’s is er nog meer één nodig). Dit verbetert de efficiëntie en verlaagt de operationele kosten bij live-evenementen en sporttoepassingen.

Op het gebied van slimme studioproductie presenteerde het bedrijf de volgende generatie studiosubsystemen die het werk efficiënter en minder arbeidsintensief maken doordat artiesten automatisch kunnen worden gevolgd met de ROI-camera en BlackTrax real-time trackingsystemen. Ook presenteerde Panasonic augmented reality (AR) met behulp van de AW-UE150 4K 50p externe camera, en partnerschappen met Technopoint en Brainstorm.

Daarnaast kondigde Panasonic de lancering aan van de ‘P2 Cast on AWS’-workflow, en de ontwikkeling van een nieuwe P2 4K-camerarecorder en P2 MXF-opnamecompatibiliteit voor de nieuwe AG-CX350 handheld camerarecorder, allemaal verwacht in 2019. Een proef met EDIUS Cloud (Grass Valley) op AWS is al begonnen en er worden voorbereidingen getroffen om de dienst dit jaar uit te rollen.

In de liveproductieruimte toonde Panasonic opname-oplossingen voor livegebruik in verschillende scenario's, waaronder een demonstratie van 4K draadloze transmissie via een koppeling met andere bedrijven. Daarnaast kondigde Panasonic de ontwikkeling aan van een nieuw concept voor broadcastswitchers. De Live Production Suite (LPS), die compatibel is met 4K-beelden en IP transmissie, is flexibel en schaalbaar zodat een systeem kan worden gebouwd op basis van de behoeften van de gebruiker. Media over IP (MoIP) bevrijdt gebruikers van de gebruikelijke beperkingen van transmissieafstanden door een IT-infrastructuur te gebruiken. Daarmee is het mogelijk om extern vanaf een omroepstation te opereren zonder een lokale studio of een uitzendwagen te gebruiken.

Sivashankar Kuppusamy, Marketing Manager Broadcast & ProAV EMEA bij Panasonic: “Panasonic leidt de markt op het gebied van PTZ, dus het is geweldig om de laatste technologische ontwikkelingen op dat gebied op de NAB te kunnen demonstreren. De AW-HE42 biedt video van de hoogste kwaliteit, en de nauwkeurige bediening en beweging die onze klanten vragen voor hun producties.

“We zijn erg enthousiast over de nieuwe Live Production Suite, waarmee we de snel groeiende aanwezigheid van Panasonic op het gebied van sport- en studio-uitzendingen willen versterken. Uitzendingen buiten de studio, van welk type dan ook, kunnen met dit product aanzienlijk eenvoudiger en efficiënter worden geproduceerd.”

De NAB (van de National Association of Broadcasters) vond plaats in Las Vegas, van 8-11 april.