Audiovisueel

Jul 23, 2024, 13:38
Panasonic projectoren brengen het oude Efeze tot leven in het immersieve experience museum

Panasonic projectoren brengen het oude Efeze tot leven in het immersieve experience museum

04 juli 2024

Het Ephesus Experience Museum heeft de geavanceerde DLP-laserprojectietechnologie van Panasonic ingezet in een baanbrekende installatie om de oude handelsstad Efeze weer tot leven te brengen in een meeslepende ervaring voor bezoekers.

In de historisch rijke regio van Selçuk in Turkije, maakt dit nieuwe, duurzame museum in het dennenbos van de belangrijke archeologische site, gebruik van 123 DLP-laserprojectoren van Panasonic om een immersieve, multi-zintuiglijke ervaring te creëren die zijn bezoekers boeit.

Een modern wonder in een historische setting

Het oude Efeze, dat op de werelderfgoedlijst van UNESCO staat, was een van de belangrijkste handelscentra in het Middellandse Zeegebied. Het Ephesus Experience Museum, eigendom van het Ministerie van Cultuur en Toerisme van de Republiek Turkije en ontwikkeld en geëxploiteerd door DEM Museums, verbetert de bezoekerservaring op de archeologische site. Het Ephesus Experience Museum heeft eerder dit jaar tijdens de Mondo-Dr Awards de Best Museum award gewonnen, die prestigieuze projecten in de tentoonstellings- en horecasector wereldwijd bekronen. Het Ephesus Experience Museum, dat sinds augustus 2023 open is, heeft al veel internationale aandacht gekregen en een goede reputatie opgebouwd.

Het museum biedt bezoekers een ontdekkingsreis door de geschiedenis van Efeze, van de oprichting tot het hoogtepunt als een belangrijk stedelijk centrum. Onder leiding van een virtuele gids in 17 verschillende talen reizen bezoekers door drie ruimtes en ervaren ze de oude stad door middel van geavanceerde, audiovisuele technologie. De multi-zintuiglijke functies van het museum omvatten 360-graden projecties, 3D-soundscapes en atmosferische effecten zoals mist en geuren, die samen een levendige, boeiende en educatieve ervaring creëren

Transformatieve visuele technologie

Om de rijke geschiedenis van Efeze tot leven te brengen, gebruikt het museum 123 Panasonic DLP-laserprojectoren die bekend staan om hun betrouwbaarheid, uitzonderlijke kleurkwaliteit en hoge helderheid. Deze projectoren zorgen voor de uitzonderlijke beeldkwaliteit die nodig is voor de realistische en meeslepende visuele verhalen die het Ephesus Experience Museum kenmerkt.

Bovendien zorgen de vereenvoudigde workflows en het robuuste ontwerp van de projectoren, met failover-technologie, voor minimaal onderhoud en consistente prestaties. Het gebruik van verschillende Panasonic-lenzen, waaronder Ultra Short Throw-lenzen, zorgt voor een flexibele installatie en een optimale beeldkwaliteit zonder schaduwen, waardoor de bezoekerservaring optimaal is.

In een bijzonder populaire tentoonstelling bootsen 90 DLP-projectoren van Panasonic en een geavanceerd luidsprekersysteem een aardbeving uit het verleden na en bieden zo bezoekers een dramatische en gedenkwaardige blik in het verleden.

"De projectoren van Panasonic zijn van fundamenteel belang geweest bij het realiseren van onze visie van een meeslepende historische ervaring. Hun betrouwbaarheid en kwaliteit hebben ons in staat gesteld om het verhaal van Efeze tot leven te brengen op een manier die onze bezoekers mateloos boeit", aldus Eda Bildiricioglu, CEO van DEM Museums.

Wereldwijde samenwerking

Het hele project, dat 26 maanden duurde en waarbij tot 150 experts van over de hele wereld betrokken waren, werd in augustus 2023 voltooid. De samenwerking tussen Panasonic Connect Europe en distributeur en systeemintegrator Astel Profesyonel Goruntu Sistemleri A.S. heeft, met de ondersteuning van Marshmallow Laser Feast voor contentcreatie en Atelier Brückner voor tentoonstellingsontwerp, geresulteerd in een museumervaring van wereldklasse.