Event technologies

Apr 28, 2024, 8:03
Je sociale muur in je e-mailbericht

Je sociale muur in je e-mailbericht

11 januari 2016

In hun reeks trends in e-mailmarketing richting het nieuwe jaar, komt Flexmail vandaag met een ongewone truc die eerder nog in experimentele fase verkeert. De knoppen voor de sociale media in de e-mailberichten kennen we al. Maar wat als we het eens omkeren? En de inhoud van de sociale media in het e-mailbericht opnemen. Je krijgt dan niet alleen een levende e-mail, maar je kan ook rechtstreeks vanuit het e-mailbericht inter-ageren met de content.

Technisch vraagstuk

Technisch moet je natuurlijk wat kunstgrepen uithalen. Het is dus niet zo maar voor iedereen weggelegd. Met HTML5 en de overvloed aan webbased e-mailclients is natuurlijk heel wat mogelijk. Sociale media bieden allen de nodige API’s om dit te realiseren. In de HTML van het e-mailbericht komt er een plaatshouder die wakker schiet als het e-mailbericht wordt geopend. Op de server wordt dan het echte stukje HTML opgehaald, dat op haar beurt de recentste berichten ophaalt en toont. Zo krijg je de meest recente feeds in je bericht. Iedere keer weer als het bericht geopend wordt. Vandaag een zaak voor techneuten, volgend jaar rond deze tijd misschien misschien wel omarmd door de e-marketingwereld.

Twee voorbeelden

We zijn in onze zoektocht op twee leuke voorbeelden gestoten. De eerste komt van National Geographic die de discussie over #FutureofFood onder de aandacht van de ingeschrevenen op hun e-marketinglijst wil brengen. Je krijgt live de discussie te zien en de kans dat iemand terstond reageert is meer dan behoorlijk. Een tweede voorbeeld komt van het populaire jeugdkanaal Nickelodeon. Daar worden de kinderen aangespoord om mee te tweeten met de hashtag #KidsChoiceSports. Maar je moet jezelf niet beperken tot sociale media. Je kan deze techniek ook gebruiken om bijvoorbeeld op een automatisch wijze een wekelijkse samenvatting te generen die de laatste blogs toont. Maar dan echt de laatste blogs, niet die van het moment dat de e-mail werd verzonden.

Onvoorspelbaar

Uiteraard zijn dit soort van berichten niet gemaakt om een bepaald product te verkopen of een specifieke boodschap neer te zetten. Net zoals sociale media voortdurend evolueren en ook onvoorspelbaar zijn, zullen ook deze e-mailberichten het ook zijn. Ze zijn vooral bedoeld om interactie te creëren en hun sociale kanalen te promoten. Want eens de kinderen of de natuur bezorgde mensen beslist hebben het aangeboden Twitter kanaal te omarmen, is de operatie geslaagd.

Sociale e-mail

Want daarom kijken mensen voortdurend naar hun sociale muur, omdat ie permanent verandert. Dit zou ook een reden kunnen zijn om een e-mailbericht een tweede keer te openen. Levende feeds vanuit sociale media en e-mail worden sociale e-mails. Deze berichten staan ook in voor een betere verspreiding van al de content die een bedrijf los laat op haar sociale media. Iemand die in het verleden alleen maar benaderd werd via e-mail, is niet absoluut een Twitteraar. Maar krijg je hem zover om te reageren, dan is het engagement groter dan wanneer hij alleen maar op de deel-mij knop klikt.

Nieuwsgierigheid

Uiteraard moet een e-mailbericht niet alleen die live-feed bevatten. Het moet ook de klassieke ingrediënten van e-mailmarketing inbedden. De aanbieding van de week, nuttige content voor de lezer, de aankondiging van de solden, … maar zelfs al interesseert je aanbieding de lezer niet, toch is er een grote kans dat hij je bericht zal openen. Voor de laatste conversaties die altijd leuk zijn. Maar in één ruk heeft hij de aanbieding uiteraard ook gezien. E-mailmarketing mag gerust een beetje steunen op de nieuwsgierigheid van de mens.

www.flexmail.eu

Meer van Flexmail :