Event technologies

Apr 25, 2024, 14:06
Open de gate naar de inbox van je doelgroep

Open de gate naar de inbox van je doelgroep

16 januari 2017

We spenderen zoveel tijd om ieder klein detail van onze campagne op punt te krijgen.  We willen sprekende beelden en we malen uren over dat ene lettertype, bijpassende kleuren en de juiste hoeveelheid witruimte. We steken zoveel bloed, zweet en tranen in onze e-mails. En dan is er natuurlijk niets meer hartverscheurend dan erachter te komen dat het bericht het niet gehaald heeft tot bij de ontvangers.

Om het even hoeveel energie je besteedt aan je campagnestrategie: als je e-mail de eindbestemming niet haalt, dan hebben je ambitieuze bedoelingen jammer genoeg weinig uitgehaald.

We merken dat de inbox bereiken een van de meest onderschatte aspecten is van een geslaagde campagne. Voordat je e-mail erin slaagt de inbox te halen, dien je echter toch een paar hindernissen te trotseren. Wil je graag alle middelen in de strijd gooien om te zorgen dat je ontvangers de e-mail lezen? Dan zullen onderstaande tips van Flexmail je zeker niet onverschillig laten.

Doorsta de spamfilter

Beeld je in dat je e-mail een drukke zakenreiziger is op weg naar een conferentie. Eenmaal de e-mail is aangekomen bij de luchthaven, wordt hij uiteraard onderworpen aan een strenge veiligheidscontrole bij de gatekeeper.

Net zoals de gatekeeper de veiligheid handhaaft, is het de taak van de spamfilter om spam en virussen op te sporen. De spamfilter zal de e-mail volledig inlezen en besluit op basis van een aantal parameters of de e-mail naar de inbox of naar de spamfolder wordt doorverwezen. E-mailclients zijn tegenwoordig gelukkig goed gewapend tegen spam, maar ook jouw e-mail dient voorbij die strenge wachters te geraken. De sleutel zit hem in de volgende aspecten: identificatie, reputatie en content.

Identificatie

“Pas en reisdocumenten alstublieft!”, want enkel met een geldig paspoort en vliegticket kun je veilig reizen. Dat geldt ook voor de spamfilter die eerst je identiteit nakijkt.

Via de identificatie gaat de spamfilter na of je wel bent wie je beweert te zijn. Om je identiteit te bewijzen, heb je authenticatie nodig. Aan de hand van Sender Policy Framework (SPF), SenderID en DomainKeys Identified Mail (DKIM) kun je misbruik (spoofing, phishing) voorkomen en gaat de spamfilter het domein vaststellen als een goede verantwoordelijke voor de verzending van je e-mailbericht.

Reputatie

Heeft de zakenreiziger al een slechte reputatie bij de veiligheidscontrole door eerdere incidenten? Dan is de kans groot dat hij niet voorbij de gate geraakt. Ook aan een e-mail is een bepaalde reputatie verbonden.

Die reputatie bestaat uit twee onderdelen: de reputatie van je domeinnaam en de reputatie van het verzendende IP-adres. Bestaat het domein of e-mailadres wel? Of is je IP-adres misschien geblokkeerd? De reputatie van een afzender is een score die aangeeft hoe betrouwbaar je bent. Elke organisatie en internet service provider (ISP) kan je een andere score geven. Het genereren van positief gedrag bij je ontvangers is de beste manier om je afzenderreputatie nog meer te verbeteren. Voorbeelden daarvan zijn interactie met je e-mail of je toevoegen aan het adresboek of de contactenlijst zodat je gemarkeerd wordt als betrouwbare afzender.

Content

Natuurlijk kom je niet langs de gate zonder eerst voorbij de bagagecontrole te zijn geweest. Zitten er zaken in de koffer van onze reiziger die er niet in horen te zitten? Dan stopt de reis waarschijnlijk hier.

Spamfilters beschikken over een ellelange lijst met criteria die ze gebruiken om te bepalen of jouw e-mailbericht spamgevoelig is. Is de e-mail relevant voor je publiek? Gebruik je overmatig uitroeptekens of enkel hoofdletters in je opmaak? Staan er aanstootgevende woorden in je e-mail? Deze spammy technieken hebben allemaal een impact op je afleverbaarheid.

Bekijk het vanuit het perspectief van je ontvangers. Jij wil toch ook enkel mails ontvangen die voor jou van toepassing zijn? Daarom sommen we hieronder een aantal tips op om die spamfilters te slim af te zijn.

Ga met de grove borstel door je contactenlijsten

Als je contactenlijst veel inactieve contacten bevat, dan kan dat een drastische impact hebben op je afleverbaarheid. Ze halen immers de betrokkenheid met je campagne en dus je reputatie naar beneden. Overweeg om slapende contacten te elimineren of te isoleren van je actieve contacten. Via de Flexmail Workflows kun je bijvoorbeeld gemakkelijk de contacten filteren die je meest recente campagnes niet hebben geopend. Probeer hen nog een laatste keer aan te wakkeren met een campagne die hen heel direct aanspreekt. Blijft de reactie dan toch helemaal uit, dan steek je je moeite wijselijk in je actieve contacten.

Hou ook zeker een oogje in het zeil voor spam traps. Spam traps lijken op echte e-mailadressen, maar worden eigenlijk gebruikt om spammers te achterhalen. Naar zo’n e-mail sturen kan erop wijzigen dat je contactenlijst heel wat inactieve contacten bevat of dat je spammy praktijken hanteert om je e-mailadressen te verzamelen, zoals lijsten aankopen of e-mailadressen opscharrelen via het internet. Reden te meer om je contactenlijst regelmatig uit te kuisen!

Maak uitschrijven gemakkelijk

Natuurlijk heb je liever dat al je contacten ingeschreven willen blijven en dat ze de ene na de andere link aanklikken. Maar vermijd ten allen tijde dat je contact ingeschreven blijft omdat hij zich niet kan uitschrijven en je bericht noodgedwongen markeert als spam. Dit heeft een veel negatiever resultaat. In feite boost uitschrijven dus ook de betrokkenheid van je huidige contactenlijst en kan je je contactenlijst gemakkelijk automatisch opruimen. Als je je uitschrijflink duidelijk zichtbaar maakt, dan voorkom je ook de kans dat ontvangers je bericht als spam gaan markeren. Wat een negatieve score betekent voor je reputatie.

Maak je inhoud persoonlijk en relevant

Wil je je reputatie positief beïnvloeden? Dat kun je door relevante, persoonlijke berichten naar je contacten te sturen. Als je mails verstuurt naar contacten die je mailtje echt willen ontvangen, dan gaan je open- en klikratio’s gegarandeerd de lucht in schieten, en je bounces afnemen. Je zult zien dat persoonlijke content de betrokkenheid van je lezers verhoogt en je uiteindelijk een betere relatie met je publiek opbouwt. En hoe meer je doelpubliek betrokken is bij je content, hoe gunstiger je scoort bij de spamfilters!

Uiteindelijk is het doel van onze drukke zakenreiziger aankomen op de gewenste bestemming, net zoals we willen dat onze e-mail aankomt bij de bestemde inbox. Daarom motiveren we alle marketeers om de ROI op hun e-mailmarketingbudget te optimaliseren door deze tips steeds in het achterhoofd te houden bij het opstellen van een e-mailcampagne. Zo maak jij voor eens en voor altijd komaf met die spamfilter.

www.flexmail.eu

Meer van Flexmail :