Event management

Mar 28, 2024, 21:53
Bewakingsondernemingen vragen overleg met politie en overheid over nieuwe Wetsvoorstel op Private Veiligheid

Bewakingsondernemingen vragen overleg met politie en overheid over nieuwe Wetsvoorstel op Private Veiligheid

24 maart 2017

De Beroepsvereniging van Bewakingsondernemingen (BVBO) vraagt een gesprek met de politie en de politieke verantwoordelijken over het voorontwerp van de nieuwe Wet op de Private Veiligheid, die donderdag door de federale ministerraad werd goedgekeurd. Sinds de terreuraanslagen in België en andere Europese landen is de werkdruk in de politiekorpsen zwaar toegenomen. Door de nieuwe wet zullen een aantal niet-essentiële opdrachten van de politie kunnen worden uitbesteed aan bewakingsfirma’s waardoor de politie zich meer kan richten op haar kerntaken en er de facto opnieuw ruimte komt in de overvolle planning van de politiekorpsen.

Volgens de BVBO zal de nieuwe wet de politie in ons land meer mogelijkheden geven om terrorisme te voorkomen. Samen zullen de politie en de bewakingsondernemingen het veiliger te maken voor iedereen. De beroepsvereniging wijst er echter op dat toelichting van de mogelijkheden en beperkingen aan alle betrokken partijen, en een goede praktische planning, noodzakelijk zijn. Verder vraagt de BVBO om de discriminatie weg te werken die nog bestaat tussen bedrijven die intern beveiliging organiseren, en de (externe) bewakingsfirma’s.

De BVBO vindt dat er met de nieuwe wet een positieve stap zou gezet worden naar beter geïntegreerde veiligheid en hoopt dat er al op korte termijn gesprekken zullen kunnen plaatsvinden met de verschillende politiezones en de relevante overheden. “De gebeurtenissen van vorig jaar in Brussel, eergisteren in Londen en gisteren nog in Antwerpen, tonen dat de ordediensten in ons land en in heel Europa onder grote druk staan. Dat maakt het noodzakelijk om de politie maximaal te ontlasten zodat agenten zich kunnen concentreren op hun kerntaken en zodat de beschikbare mankracht zo efficiënt mogelijk wordt ingezet. Maar er zullen ook veel vragen zijn op het terrein. Er kan nu al werk gemaakt worden van de concrete uitvoering tegen dat de wet werkelijkheid zou worden. Zo kan er veel tijd gewonnen worden”, zegt  BVBO-voorzitter Danny Vandormael.

Het nieuwe Wetsontwerp op de Private Veiligheid werd gisteren goedgekeurd door de federale ministerraad. De wet houdt in dat bewakingsagenten een aantal nieuwe taken mogen uitvoeren die tot nu toe alleen door politieagenten werden gedaan. Het gaat dan met name over oneigenlijke politietaken, die nu uitgevoerd moeten worden door de politie, maar die eigenlijk niet behoren tot hun takenpakket. Er zijn een aantal meer administratieve en praktische taken die kunnen doorgeschoven worden naar bewakingsagenten , bijvoorbeeld:

  • Het uitvoeren van preventieve ‘sweepings’ (rondgangen met honden) op de aanwezigheid van verdachte goederen in lokalen, zoals springstoffen en wapens.
  • De bewaking van veiligheidsperimeters in geval van rampen, ontploffingen, brand of andere noodsituaties – concreet ervoor zorgen dat het afgezette territorium niet betreden wordt door onbevoegden en dat het verkeer wordt omgeleid .
  • De bewaking op de openbare weg binnen een in de gemeenteraad vastgestelde perimeter of bij evenementen. Bijvoorbeeld een wielerwedstrijd of in een industriezone.
  • Het opsporen van personen die, verstopt in voertuigen, illegaal toegang proberen te krijgen tot inscheepplaatsen in zeehavens.
  • Het bekijken van bewakingsbeelden op de openbare weg van op de site die bewakingsagenten bewaken.
  • Het bekijken van bewakingsbeelden, gemaakt op het openbaar domein, in de dispatching van de politie en onder het directe toezicht van de politie.

“Het nieuwe wetsontwerp wordt een kantelmoment”, zegt Vandormael. “De oude regels dateren van 1990 en worden nog gekenmerkt door een grote achterdocht ten aanzien van bewakingsfirma’s. Inmiddels is de sector enorm geprofessionaliseerd. De praktijk heeft aangetoond dat bewakingsondernemingen zijn uitgegroeid tot betrouwbare veiligheidspartners. Het is duidelijk dat de regering deze evolutie met haar wetsontwerp ook onderkent. De tijd is aangebroken om goed samen te werken om de veiligheid van de burgers te verzekeren.”

Een gesprek met alle betrokkenen

Toch plaatst het BVBO een aantal kanttekeningen bij het plan. “Er is nood aan duidelijke richtlijnen”, zegt Vandormael. “Het zou goed zijn dat de Federale overheid een gesprek organiseert waar zowel de politie als wij kunnen aan deelnem en. De politie heeft hier veel bij te winnen, gezien de vele lasten waar zij momenteel mee moet omgaan”, zegt Vandormael. “Het is noodzakelijk om in conversatie te gaan  met de partijen die er het dichtst bij betrokken zijn. Zo kunnen er constructieve afspraken gemaakt worden.”

Discriminaties wegwerken

De BVBO vraagt de regering ten slotte nog een aantal discriminaties in het huidige wetsvoorstel weg te werken. Zo zijn diensten die bedrijven in eigen beheer uitvoeren, minder streng gereguleerd dan wanneer dezelfde taken door een bewakingsbedrijf zouden worden uitgevoerd. “Het is bijvoorbeeld  voor parkeerbedrijven mogelijk om controles te doen op straat zonder dat hun personeel een opleiding kreeg. Dit terwijl die controles toch vaak een veiligheidsrisico inhouden”, zegt Vandormael. “Bij personeel dat alarmdiensten opvolgt, zien we hetzel fde. Als een bedrijf dit intern doet, is er geen opleiding of vergunning nodig voor het personeel, terwijl dat voor onze sector wel verplicht is. Een professionele werking is nochtans noodzakelijk want het gaat hier om een wettelijk geregelde verlichting van de politietaken. Als de opvolging van alarmdiensten niet professioneel gebeurt, krijgt de politie immers teveel valse alarmen binnen, wat een verspilling van politietijd tot gevolg heeft. Die discrepantie heeft totaal geen zin en kan beter worden weggewerkt. Het is immers logisch dat er voor gelijke taken gelijke normen gelden.”

Meer van DMG Security :

DMG Security