Event Destinations

Mar 28, 2024, 18:49
Singapore: Incentives tussen modernisme en traditie

Singapore: Incentives tussen modernisme en traditie

22 januari 2016

Als Singapore een van de populairste congressteden van de wereld is, dan is dit zeker niet toevallig. De stadstaat, die zowel warm, proper en veilig is, beschikt over een arsenaal van infrastructuren die perfect geschikt zijn voor het ontvangen van zakelijke evenementen. Met zowel futurisme, traditie en groene ruimtes, is Singapore een bestemming die ook heel wat mogelijkheden biedt op vlak van incentives.

In de loop van de voorbije decennia heeft Singapore een indrukwekkende ontwikkeling doorgemaakt, waardoor het helemaal aan de top is gekomen op vlak van economie en technologie. In deze beweging heeft de Aziatische tijger zichzelf uitgedost met talloze hypermoderne wolkenkrabbers, maar ook met ontspanningsruimtes, zoals zijn Gardens by the Bay, een bos met 18 metalen bomen die beetje bij beetje met vegetatie bedekt worden. Elke avond is dit bos van 101 hectare het theater van een bijzonder origineel klank- en lichtspektakel, dat zelfs de meest venijnige weergrillen trotseert. Deze bijzonderheid lijkt misschien anekdotisch, maar het illustreert heel goed het karakter van deze bestemming: een futuristische maar groene omgeving, waar zakelijke evenementen gepaard gaan met unieke belevenissen.

Maar Singapore, dat is in de eerste plaats een visueel spektakel dat al begint kort na de landing. Bij het naderen van de stad, is het onmogelijk om ongevoelig te blijven voor het stedelijke landschap dat tevoorschijn komt. Te beginnen met de torens van Marina Bay Sands, een gigantisch hotelcomplex dat meer dan 2.500 kamers omvat, verdeeld over 57 etages, met luxeboetieks, een casino, een museum en vergaderruimtes, zonder het gigantische zwembad op het dak te vergeten.

Een beetje verderop bevindt het zakentoerisme zich in het hart van de infrastructuren van Marina Bay en Sentosa. Zoals overal elders in de baai, leeft deze moderne architectuur echt, en het is aan boord van de capsules van de Singapore Flyer dat men dit het best beseft. Dit moderne reuzenrad neemt groepen mee in zijn luxueuze cabines tot op een hoogte van 165 meter. Daar kan men genieten van een adembenemend uitzicht op de activiteiten van de grote boten die varen op de smaragdgroene wateren.

Voor veel organisatoren is Singapore ook een poort richting Azië. Bali of Indonesië, bijvoorbeeld, vormen complementaire voorkeursbestemmingen voor post-tours of incentivereizen.

Maar laten we in Singapore blijven, waar drie verantwoordelijken van lokale ontvangstagentschappen ons vertellen over de aantrekkingskracht van de stadstaat…

In Singapore vindt men moderniteit en traditie op elke  hoek van de straat. In de loop van zijn 50 jaar evolutie, is de stadstaat enorm gegroeid, maar tegelijkertijd werden ook enkele juwelen van zijn patrimonium bewaard. Een zegen voor de organisatoren van evenementen, die hier vanalles vinden om werkelijk unieke ervaringen aan te bieden aan hun deelnemers. Drie verantwoordelijken van lokale PCO’s vertellen ons over de activiteiten die in Singapore te beleven zijn…

In de marge van de evenementen georganiseerd in Singapore, hebben de lokale ontvangstagentschappen een veelheid aan sociale programma’s ontwikkeld waarmee het publiek unieke ervaringen kan beleven of zich kan onderdompelen in het leven van deze tumultueuze grootstad.

Voor Oscar Cerezales, COO Asia Pacific van MCI Group, is Singapore in de eerste plaats een stad waar traditie en modernisme een mengeling vormen die uniek is in de wereld. Uniek omdat men deze nergens anders vindt, maar ook omdat deze mix mogelijkheden biedt voor heel uiteenlopende stijlen van programma’s.

"De programma’s die onze klanten het meest appreciëren? Er zijn er verschillende. Zoals een boottocht die vertrekt bij Marina Bay Sands, waar je het panorama van de stad bij avondval kan bewonderen, en zich daarna naar de Clifford Pier begeeft, een oud havengebouw dat werd omgebouwd tot een restaurant van eerste keuze. In de stad zijn de trishaws – een soort van riksja, nvdr – een erg populair vervoermiddel bij de zakenreizigers. Niet alleen omdat deze origineel en typisch zijn, maar ook omdat hun open karakter toelaat je volledig onder te dompelen in de sfeer van de stad."

"Een van de grootste evenementen die in Singapore georganiseerd worden, is zonder twijfel de Grote Prijs F1, een wedstrijd die uniek is omdat ze zich ’s nachts afspeelt, in een stedelijke omgeving. Deze wedstrijd bijwonen in de marge van een zakelijk evenement is een ervaring die deelnemers niet snel zullen vergeten! In een geheel andere toon, wordt een bezoek aan de Thow Kwang ook altijd heel erg geapprecieerd. Deze wordt georganiseerd in een van de laatste ‘dragons kilns’ van Singapore, en geeft de deelnemers de kans om op traditionele wijze hun eigen aardewerk te maken. Van daar uit is het ook mogelijk om de dag verder te zetten met een bezoek aan een plantaardige boerderij (Bollywood Veggies) dat bestaat uit een ‘natuur’ ervaring en een huisgemaakte lunch. Om te eindigen, wil ik zeker ook nog een bezoek aan de parels van Singapore vermelden: de gebouwen die zijn landschap vormgeven, zoals de City Gallery of het Intan Peranakan Museum."

Felicia Teng, GM van het agentschap The Meeting  Lab, onderstreept ook van haar kant de mogelijkheden van een culturele onderdompeling die men aan evenementen kan toevoegen, zoals een initiatie op Chinese kalligrafie, of de integratie van stelten-evenementen in traditionele kostuums, wat het multiculturele karakter van de stadstaat illustreert.

De uitbating van de lokale infrastructuren is ook een van de interessante zaken die Jasper Donat aanbeveelt om ten volle te kunnen genieten van een verblijf in Singapore. De CEO van het agentschap All That Matters wijst bijvoorbeeld op het succes van de evenementen die georganiseerd worden in de 'Wave House' van Sentosa, een gebouw dat de mogelijkheid biedt om vlakbij het strand te surfen op kunstmatige golven, maar ook op de wandelingen in Club Street, een plek die bij het vallen van de nacht de place-to-be wordt voor nachtraven. "Er is zoveel te beleven en te ontdekken in Singapore dat we mogen stellen dat organisatoren verwend zijn met keuzemogelijkheden. In een meer traditionele stijl vermeld ik ook graag Dempsey Hill, waar het oude het nieuwe ontmoet, of de unieke, visuele en smaakvolle ervaringen van Maxwell Market of de Singapore Food Trail, waar luxe, gastronomie en adembenemend uitzicht gecombineerd worden…"

www.yoursingapore.com/mice